Eerste zelfrijdende shuttle op de openbare weg gratis uit te testen op bedrijventerrein in Mechelen


Bron: Made in…

MECHELEN – Op het bedrijventerrein van Mechelen-Noord rijdt vanaf nu de eerste zelfrijdende shuttle op de openbare weg in Vlaanderen. Het gaat om een proefproject van de stad en VIL. Met de shuttle worden niet alleen maximaal zes mensen, maar ook pakjes vervoerd. Het proefproject loopt zo’n twee maanden.

De stad Mechelen liet in 2018 al eens bij wijze van test een zelfrijdende shuttle door winkelstraat Bruul rijden, maar nu wordt er nog een stap verder gegaan. Vanaf vandaag rijdt er in het bedrijvenpark in Mechelen-Noord een volledig autonome shuttle. Die volgt een traject van ongeveer 2,5 kilometer langs interessante punten zoals bushaltes, bedrijven en een broodjeszaak. Op die manier wil men zo veel mogelijk gebruikers overtuigen om de shuttle uit te testen.

“We zijn blij en trots op deze Vlaamse primeur, want er reed nooit eerder een operationele zelfrijdende shuttle op de openbare weg”, zegt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+). “We zetten een nieuwe stap richting de mobiliteit van de toekomst. Het busje rijdt 100% elektrisch en vormt een mooie aanvulling op de deelmobiliteit, waar we sterk op inzetten. Daarnaast is het een inclusief initiatief, want de shuttle is rolstoeltoegankelijk.”

Met een volle batterij kan de shuttle een hele dag rondrijden. Er kunnen gelijktijdig een zestal personen vervoerd worden. “Maar we kiezen voor dubbel gebruik”, zegt Domien Stubbe van VIL, dat het proefproject mee realiseert. “Daarom werken we samen met Bpost. In de shuttle werden er namelijk een zestal pakjeslockers geïnstalleerd. Vanaf 4 juli kan je via de lockers pakjes ontvangen of opsturen. Op die manier willen we ook de logistiek verduurzamen, want dankzij de lockers moeten er minder bestelwagens de baan op.”

Hindernissen vermijden
Het zelfrijdende busje wordt twee maanden lang getest in de Schaliënhoevedreef, de Generaal De Wittelaan en de Oude Baan. “Om te vermijden dat de shuttle onderweg geconfronteerd wordt met te veel hindernissen, werden er een aantal aanpassingen doorgevoerd”, zegt Vanmarkce. “Het gras aan de straatkant werd goed gemaaid zodat er geen overhangende planten zijn, er werd een zone 30 ingevoerd, er werden waarschuwingsborden geplaatst en een parkeerverbod gerealiseerd.

Regelgeving
Of er na de proefperiode effectief op korte termijn een permanente zelfrijdende shuttle in Mechelen-Noord komt, is nog niet zeker. “Daarvoor hangt er ook veel af van de hogere politieke bestuursniveaus”, aldus Vanmarcke. “Want de regelgeving moet aangepast worden aan deze vorm van mobiliteit. Er zal daarom ook altijd iemand aanwezig zijn in de shuttle die kan ingrijpen in noodsituaties. Maar we hopen dat dat zo weinig mogelijk moet gebeuren.”

Wie de autonome shuttle wil uittesten, kan daarvoor terecht aan zes haltes op het industrieterrein van Mechelen-Noord. Iedereen kan het busje gratis uitproberen. Hij rijdt van 11u ’s morgens tot 18u ’s avonds en een rit over het volledige traject van 2,5 kilometer duurt ongeveer een kwartier. De shuttle in real time volgen kan via de website van de stad.