Zes redenen om te kiezen voor een job als vrachtwagenchauffeur


Bron: Regiotalent

Vrachtwagenchauffeur is al sinds jaar en dag een knelpuntberoep. In ons land staan er op dit moment maar liefst 5.000 vacatures open voor deze functie. “De voordelen van dit uitdagende en leuke beroep zijn niet altijd voldoende bekend”, vertelt Ronald Tiebout, woordvoerder van transportfederatie UPTR. Tijd dus om ons oor te luister te leggen bij hem.

1. Werkzekerheid
“De jobs als vrachtwagenchauffeur liggen voor het rapen en het aanbod is ruim en gevarieerd. De werkzekerheid blijft ook nog lang gegarandeerd want de komst van zelfrijdende vrachtwagens laat nog even op zich wachten. En zelfs dan zal de job van vrachtwagenchauffeur blijven bestaan.”

2. Geen specifiek diploma nodig
“Om vrachtwagenchauffeur te worden heb je geen specifiek diploma nodig. Enkel een C/CE rijbewijs is een vereiste. Dat kost je bovendien niks, want het bedrag om dit rijbewijs te behalen wordt betaald door de sector.”

3. Een mooi loon
“Gemiddeld verdient een vrachtwagenchauffeur zo’n 2.200 tot 2.500 euro netto per maand, maar dat loon wordt bij veel bedrijven aangevuld met andere voordelen zoals een hospitalisatie- en pensioenverzekering. Omdat er een nijpend tekort is aan vrachtchauffeurs halen veel transportbedrijven alles uit de kast om nieuwe chauffeurs te lokken.”

4. Geen job is dezelfde
“Wie vrachtwagenchauffeur wil worden, kan heel wat kanten uit. Zo kan je kiezen voor een job dicht bij huis, waarbij je ‘s avonds en in de weekends bij je gezin bent. Of je opteert voor een job als internationaal chauffeur waarbij je veel van Europa ziet. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je te specialiseren in bijvoorbeeld uitzonderlijk vervoer, het vervoer van medicijnen, van voeding …”

5. Geen dag is dezelfde
“Een job als vrachtwagenchauffeur lijkt misschien wel eentonig en eenzaam, maar niks is minder waar. Je bent veel onderweg en komt op plaatsen waar je nog nooit bent geweest. Elke dag ontmoet je bovendien tal van boeiende mensen.”

6. Een werkdag lang de radio op
“En last but not least: je kan de hele werkdag naar je favoriete radiozender of podcasts luisteren. Uniek toch?”