Portret van Dé Gouden Ridder van de Weg

Chevalier d'Or

2021

De bekroning
Begin juni heeft transport- en logistieke verzekeraar TVM Belgium Jean-Pierre Mees tot Dé Gouden Ridder van de Weg 2021 bekroond.

Bron: TVM.be

De verkiezing is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij TVM Belgium vrachtwagenchauffeurs viert die zich op vlak van verkeersveiligheid onderscheiden. Dit jaar reden 17 vrachtwagenchauffeurs 10 jaar schadevrij waardoor ze zich allemaal Gouden Ridder van de Weg mogen noemen. 4 van hen gingen de uitdaging aan om op zaterdag 5 juni op de terreinen van Interescaut in Schelle een behendigheidsparcours af te leggen en ook nog enkele theoretische vragen te beantwoorden. De oudste deelnemer, Jean-Pierre Mees, behaalde het beste resultaat en werd uitgeroepen tot Dé Gouden Ridder van de Weg 2021.

Tonnen ervaring
Dé Gouden Ridder van de Weg 2021 heet Jean-Pierre Mees, is 66 jaar en komt uit Walem bij Mechelen. Jean-Pierre rijdt al 35 jaar ongevalvrij met de vrachtwagen, waarvan de laatste 18 jaar voor Van Dievel Transport. Omgerekend in aantal kilometers legde hij de voorbije jaren 9 miljoen kilometer af zonder één ongeval. Jean-Pierre was zichtbaar ontroerd door de erkenning. “Ik ben oprecht heel erg blij met deze titel die ik als een bekroning van mijn hele carrière beschouw. Het is niet alleen mooi voor mezelf, maar voor alle collega’s in de transportsector en die bij Van Dievel Transport in het bijzonder.”

Internationaal transport
9 miljoen kilometer afleggen. Daarvoor moet je veel de baan op. In zijn vrachtwagen doorkruiste Jean-Pierre heel West-Europa. “Ik kwam het liefst van al in Frankrijk, ik heb het land gezien van noord naar zuid, van oost naar west. Nu rijd ik vooral in Duitsland.” Toch was Jean-Pierre niet zijn hele leven vrachtwagenchauffeur, hoewel dat ondertussen zijn grootste passie is geworden. “Ik heb nog gewerkt als meubelmaker, drukker én als garçon in een nachtcafé. Maar vandaag ben ik dus het gelukkigst van al achter het stuur van mijn vrachtwagen.”
Geflankeerd door zijn werkgever Louis De Wael
In Schelle was Jean-Pierre geflankeerd door zijn fiere werkgever, Louis De Wael. Louis zette zijn chauffeur diezelfde namiddag al in de bloemen, op de terreinen van Van Dievel Transport, waar Jean-Pierre nog een afspraak had met een journalist. “Normaal is Jean-Pierre altijd heel rustig. Maar zaterdag zag ik toch dat hij een beetje zenuwachtig was. Jean-Pierre is een mooie ambassadeur voor de transportsector: hij wordt door iedereen gerespecteerd en oefent zijn beroep uit zoals het hoort: met de nodige aandacht voor de veiligheid maar ook met respect voor ons bedrijf en het product dat hij vervoert.”

Veiligheid primeert
Als je Jean-Pierre vraagt wat volgens hem een goede vrachtwagenchauffeur maakt, verwijst hij onmiddellijk naar de verkeersveiligheid. “Rijden met een vrachtwagen vraagt je volledige aandacht en dat betekent ook dat je niet met andere dingen moet bezig zijn. Goed vooruitkijken, anticiperen en afstand houden zijn belangrijke vuistregels. Ik hoef ook niet noodzakelijk 90km/u op de autosnelweg te rijden. Ik vind het vooral belangrijk om je te allen tijden aan de verkeersregels te houden.”


Nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs
Jean-Pierre is eind dit jaar al drie jaar met pensioen, maar kan het niet laten… “De passie is te groot”, zo zegt hij. “Bij goede gezondheid hoop ik er zelfs nog een 5-tal jaar bij te doen”. Een en ander onderlijnt natuurlijk het nijpend tekort aan vrachtwagenchauffeurs. “Zonde”, vindt Jean-Pierre. “Vrachtwagenchauffeur is zo’n mooi beroep. De vrijheid die je hebt en de dagelijkse contacten met klanten en collega’s zijn zo bijzonder. Ik ben dan ook opgetogen dat ik van mijn werkgever zo lang mogelijk aan de slag kan blijven.”